18. veebruar 2012

Lihtne õunakook

Sahvris seisis paar õnnetut taliõuna, mis ootasid lausa koogi sisse saamist. Ülemistelt naabritelt levis mõnusat küpsiselõhna ja raadiost kostus mõnus džässmuusika - inspiratsioon lihtsa ja kiire õuna-kaneelikoogi tegemiseks oligi leitud. Retsept pärineb 100 kooki 3. osast!

Pean tunnistama, et kook jäi väga hõrk ja mahlane. Võib isegi öelda, et selle koostisosi lugedes ei oleks uskunud, et sellest nii maitsev kook tuleb! 



~10tk


Mis sisse läks?
  • 3,5dl nisujahu
  • 1 tl kaneeli
  • 2tl küpsetuspulbrit
  • 1dl Demerara või muscovado suhkrut (mina kasutasin fariini, aga maitsevahe on kindlasti kui kasutada retseptis ette nähtud suhkrut)
  • 175g rosinaid
  • 1,25dl õli
  • 2 muna
  • 1,25dl õunamahla
  • 2-3 keskmist õuna, riivitud
  • kui on siis 25g mandlilaaste
  • kaunistuseks tuhksuhkrut
Kuidas valmis?
  1. Sega jahu küpsetuspulbri ja kaneeliga ning sõelu suurde kaussi. 
  2. Tee keskele süvend ja vala sinna õli, lahtiklopitud munad, õunamahl ja riivitud koorimata õunad.
  3. Lisa suhkur ja rosinad. Sega korralikult läbi.
  4. Määri 24 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga. 
  5. Tõsta tainas vormi.
  6. Puista üle mandlilaastudega, kui soovid ja küpseta 160 kraadises ahjus 40-50 minutit. 
  7. Kontrolli koogi küpsust tikuga.
  8. Jäta kook 5 minutiks vormi sisse jahtuma, siis võta välja ja lase lõplikult jahtuda.
  9. Kaunista tuhksuhkruga



NIPP: Huvitavama maitse saamiseks võid õunamahla asemel lisada hoopiski näiteks mustsõstra vms mahla, mina kasutasin raraberberimahla. Huvitava maitse annavad ka näiteks tükeldatud kuivatatud aprikoosid.

SAAB KA SÄÄSTLIKUMALT: Võid retseptist välja jätta mandlilaastud, asendada Demerara või muscovado suhkru tavalisega (nb! siis ei jää maitse karamelline, aga samas saad koogi säästlikumalt tehtud, ka kodus olevatest asjadest). Samuti võid asendada õunamahla mõne muu koduse mahlaga või lausa morsiga, aga siis jääb ka maitse pisut nõrgemaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar