26. märts 2012

Pärmitaigen halvaaga rullis, see eriti salajane ja õige!

Lõpuks ometi olen ma oma üdini täiustatud pärmitaignaretseptiga niivõrd rahul, et julgen selle teistelegi proovimiseks üles riputada. Pärmitaigna sisse on oodatud järgmise kombinatsioonid: toasoe või ja halvaa; toasoe või, suhkur ja kookoshelbed/mooniseemned/kaneel; toasoe või ja vesivannil sulatet iiris või ise tehtud iiris. 


kogusest saab 2 suurema panni täit või 2,5 pisema panni täit.
palun võta koostisosad välja toasooja vähemalt 2-3h enne taigna tegemist.



Mis sisse läks?
  • 50g pärmi (kui sulle tundub palju, pane 25g. Mulle aga meeldiv tugev pärmilõhn ja õrn maitse saiakeste juures)
  • 200g suhkrut või 250g pehmet mett
  • 1 muna
  • 350ml piima
  • 150g toasooja ehk pehmet võid + 150g toasooja võid taigna seest katmiseks
  • 1 tl soola
  • 700-800g jahu ehk piisavalt, et tainas lööks kausi küljest lahti
  • sisuks halvaad, suhkrut, mooniseemneid, kaneeli, kookoshelbeid või iirist
Kuidas valmis?
  1. Vala jahu miskeri või köögikombaini kaussi. 
  2. Murenda pärm jahu hulka ja lisa ka suhkur.
  3. Kui kasutad mikserit, sega taignakonksudega keskmisel kiirusel, seejärel lisa muna.
  4. Mikserda ja lisa või ja sool.
  5. Mikserda kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma. Kui ei, lisa veel pisut jahu ja mikserda uuesti. Aga kindlasti ei tohiks jahu olla üle 850g. Tainas jääb hästi nätske. 
  6. Pane tainas suuremasse kaussi, kui senimaani kasutasid pisikest ja kata toidukilega. 
  7. Lase kerkida toasoojas 2-3h. (pärmitaigen kerkib kui toas on vähemalt 22 kraadi sooja).
  8. Võta tainas jahuse käega ja mudi seda pisut, et õhk välja lasta. 
  9. Kata kauss uuesti kilega ja lase külmikus seista 1h ja 15 min. 
  10. Kui tainas on uuesti korralikult kerkinud, kummuta ta jahusele lauale ja rulli osadena laiali. Mina jagan taigna 3-ks osaks. 
  11. Määri seest üsna korraliku kihi pehme võiga ja lisa meelepärane kate: iiris; suhkur ja mooniseemned/kaneel/kookoshelbed; halvaa. 
  12. Rulli tainas kokku, lõika rullid. Keera äär taignapätsi alla, et põhjast suhkrut välja ei tuleks. 
  13. Aseta ahjuplaadile ja küpseta 225 kraadi juures 10 minutit.


NIPP: Mina kasutan Prismast pärit X-tra nisujahu. Jahud on erinevad ja mõõtekannuga mõõtes aitab ka ilm jahu "tihedusele" kaasa. Seega võib jahu kogus pisut erineda. Tainas võib ka mitte kausi küljest täielikult lahti lüüa, aga lase tal siis olla. Ju siis talle see ilm ei sobi! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar