14. september 2012

Õunalimonaad



Õunaaeg on käes ja varsti ka lõppemas. Kui oled tüdinenud iga-aastasest õunamahlateost (mis on, olgem ausad, päris tüütu!) siis proovi seda kerget ja karget õunalimonaadi teha. Maitseb hästi ka ilma mulliveeta. Õunalimonaadi on eriti pidulik lahjendada koos väheselt gaseeritud veega, näiteks Aura Spring (väikse mulliga!) veega.
(Retsept ilmus ka Aja Lehes, septembris 2012)






Mis vaja läks
  • 1kg õunu
  • 1l vett
  • 300g suhkrut (200g magusamate õunte jaoks)
  • 4-6 melissioksa
Kuidas valmis
  1. Kui soovid ülejäägina tekkinudõunamoosist ka miskit purki panna, siis koori, puhasta ja tükelda õunad korralikult. 
  2. Kui soovid vaid õunalimonaadi, siis pese ja tükelda õunad, lõika ära koledad kohad.
    Puhastada pole vaja, sest hiljem kurnad segu pudelitesse. 
  3. Pane vesi potti ja õunad potti ja aja nad keema, kui vesi keeb, lisa suhkur ja sega, et see ära lahustuks. 
  4. Keeda vaiksel tulel umbes 15-20 minutit kuni õunad on pudedad, lisa melissioksad ja keeda veel umbes 5-10 minutit.
  5. Kurna segu kas otse lehtri ja sõela abil pudelitesse või esialgu sõela abil kannu, kust seda on lihtsam pudelisse valada. 
  6. Sulge pudelid õhukindlalt, kui soovid neid kauem säilitada, siis steriliseeri need ennem korralikult. Kui soovid tekkinud õunajäänustest keeta moosi, siis võta välja melissioksad ja
    kuumuta moosi potis veel 15-20 minutit ja siis kaaneta.
  7. Kui kasutad mullivett, lahjenda limonaadi 1:2 (1 osa limonaadile lisa 2 osa mullivett). Tavalise veega peaks sobima 1:1 lahjendus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar