14. september 2012

Õunagemüüse


  
Sügisene õunaaeg hakkab vaikselt läbi saama, kuid nüüd ongi just nende kõige mõnusamate - krõmpsuvate taliõunte aeg! Miks mitte pista neid õunagemüüsesse. Õunagemüüse sobib ideaalselt liha-kala-kana kõrvale salatina või pastakastmesse tomatikastme asemel. Samuti on see ideaalne ka lasanje vahele, supi ja hakklihakastme sisse panekuks.
(Retsept ilmus ka Aja Lehes, septembris 2012)




Mis vaja on
  • 2 suurt sibulat
  • 2 küüslaaugu küünt
  • 3-4 porgandit
  • 10-13 tomatit (kokku umbes 1-1,5kg. Kui soovid vedelamat gemüüset, lisa rohkem tomatit. Võid need asendada ka sama koguse passeeritud tomatitega, mida müüakse tetrapakendis nt Prismas).
  • 4-8 keskmist õuna (0,5-1kg)
  • Soovi korral 2-3 pisikest kurki
  • Maitse järgi maitseaineid: peterselli, sinepiseemneid, basiilikut, tilli
  • Sool, suhkur, toiduõli
  • Soovi korral ka pisut õunaäädikat

Kuidas valmis
  1. Puhasta ja lõigu kõik koostisained viiludeks, haki maitseroheline peenemaks.
  2. Kõigepealt aseta paksema põhjaga või teflonpotti porgandid ja sibulad ja pisut toiduõli ja prae neid õlis pisut, siis lase neil haududa pehmemaks umbes 10 minutit. Lisa juurde õunad, tomatid, küüslaauk ja soovi korral kurk. 
  3. Sega läbi ja lase segu keema, seejärel keera tuli vaiksemaks ja lase segul podiseda tulel umbes 20-30 minutit. Maitsesta soola, pipra ja maitseainetega, soovi korral ka õunaäädikaga.
  4. Lase veel umbes 10 minutit keeda. Keera tuli maha ja lase segul seista umbes 5 minutit, siis aseta see steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Säilib hästi pimedas ja jahedas kohas!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar