9. veebruar 2013

Punase-valge triibuline küpsetatud juustukook


Sõbrapäevaks tasub teha seda lihtsat küpsetatud juustukooki. Maitse on väga hea, võtab mõnusalt mõmisema. Käevaeva nõuab vaid koostisainete välja mõõtmine ja kokku segamine. Kook ahju ja valmis. Kes samamoodi tahab südameid välja lõigata, siis tasub koogi teha suuremasse vormi (nagu allpool nimetatud). Keda vorm ei huvita, võib kasutada ka lihtsat 24-26cm lahtikäivat ümmargust vormi. Siis tasuks ainult küpsetusaega pikendada u 10-15 minuti võrra. Lihtne ja maitsev, mida veel koogilt oodata?

Mis vaja läks:
Põhi:
  • 4 dl jahu 
  • 0,5 - 1 dl suhkrut 
  • 1,5 sl kakaopulbrit 
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 keskmist muna
  • 1 dl taimeõli
  • 3-4 spl piima, kasutamine spl kaupa
  • 1 tl vanilje ekstrakti
  • 1 tl punast toiduvärvi (või 2 spl toormaasikamoosi või muud punast moosi)
  • 1 tl äädikat

Juustukoogi kiht:
  • 400 g toorjuustu (või kohupiimase maitse jaoks ja teralisemaks tekstuuriks 200g kohupiima)
  • 1 dl suhkrut 
  • 2 muna


Kuidas valmis:

  1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 35 cm x 45 cm (või 30cm x 40cm) ahjupann või vorm pehme võiga. Kui kasutad väiksemat vormi, jääb kook paks ja tihke ja temast ei saa teha südamekujulisi koogikesi. 
  2. Võta suur kauss ja sega kokku jahu, kakaopulber, sool ja küpsetuspulber. Lisa esialgu 0,5 dl suhkrut ja sega hästi läbi. Maitse, kas sinu maitse jaoks on rohkem suhkrut vaja? Kui tunned, et magusust on vähe, lisa vähehaaval, segades veel suhkrut ja maitse.
  3. Vispelda teises kausis kokku munad, taimeõli, 1 spl piima, vanilje ekstrakti, punane toiduvärv (või moos) ning äädikas.
  4. Kombineeri kuivad ja märjad koostisosad, sega hästi läbi. Tainas peabki jääma hästi tihke.
  5. Vala 2/3 taignast võiga määritud vormi, siludes spaatliga ta ilusasti ühtlaseks. Või enam-vähem siledaks. Ülejäänu jäta veel kaussi. Sega sinna hulka 2 spl piima, kui segu tundub keefiri paksune, on ta sobiv, kui on paksem sega veel spl piima hulka.
  6. Vispelda või mikserda (või kui sul kumbagi pole viitsimist võtta, siis sega lihtsalt) kokku toorjuust ja suhkur. Kui vahustad või vispeldad, siis tee seda 2 minutit. See annab pisut kohevama tekstuuri, samas lihtsalt segamine jätab siledama koogi. Lisa munad ja sega kuni kõik segu on siidine
  7. Vala toorjuustusegu punase kihi peale vormi. 
  8. Supilusika abil kukuta ülejäänud punane taigen juustukoogi kihi peale. Lohista otsa nuga läbi punase kihi, et luua siiruviiruline muster.
  9. Küpseta 30 minutit, keerates poole pealt kooki ringi, või kuni kook enam vormi liigutades ei võbele. Lase jahtuda täielikult enne lõikamist. Kui kasutad südamekujulist piparkoogivormi, saad kenad koogikesed.
originaalretsept on pärit siit, aga minupoolsete mugandustega ning suhkru rohkem kui poole võrra vähendamisega :)

2 kommentaari:

  1. Lihtsalt... hämmastav!
    Paras kokk oled! Väga mõnusad värvid ja nii vahva oleks sõbrapäeval midagi taolist küpsetada. ;)

    VastaKustuta
  2. Tere.
    Toorjuustu koguses on VIGA ! Pole reaalne, et 4g ! Vaata originaalretsepti ! 1 oz on 0,028 kg.

    Tervitades: Marianne

    VastaKustuta