6. veebruar 2013

Šokolaadivaht kakaotükkide ja aromaatse veinikastmega



Uhke nime taga tundub esmapilgul keeruline magustoit, kuid selle valmistamine on kindlasti seda ajakulu väärt. Aga kuna veinikastet ning keedukreemi võib valmistada 2-3 päeva ette, on ajakulu desserdi nautimise päeval tunduvalt lühem. Šokolaadivaht tuleks aga ära süüa samal päeval, kuna sisaldab tooreid munavalgeid.

8-le

Keedukreemi jaoks:
60g munakollaseid (umbes 3 munakollast)
50g (peeneteralist, kui on) suhkrut
20g maisitärklist
1 kuhjaga spl magustamata kakaod
250 ml täispiima

Vahu jaoks:
2 spl toasooja võid
40g kakaoubade tükikesi (kakaonibse) või tükeldatud šokolaadi
60g munavalgeid (umbes 2 keskmist munavalget)
50g tuhksuhkrut
Paar tilka sidrunimahla
Näpuotsatäis soola
1 kuhjaga spl magustamata kakaod
150g tumedat šokolaadi
200ml 35% rõõska koort

Veinikastme jaoks:
1 dl punast veini
2 spl (25ml) suhkrut
¼ tl piparkoogimaitseainet või pisut vürtse: kaneeli, jahvatatud nelki, ingverit
Näpuotsatäis pipart

Kuidas valmis: 

  1. Valmista keedukreem: Vispelda või mikserda munakollased suhkruga kuni moodustub tihke hele vaht, siis vispelda sisse tärklis.
  2. Aja piim keema, segades kogu aeg, et vältida põhja kõrbemist ning lisa sinna kakao. Kui piim hakkab keema, tõsta ta tulelt ära. 
  3. Vala hästi vaikselt piima-kakaosegu munakollaste sisse, samal ajal hoogsalt vispeldades, et muna tükki ei läheks. Ära muretse, kui vispeldad hoogsalt ja valad piima hästi aeglaselt, siis seda ei juhtu.
  4. Pane segu potti tagasi, parem veel, kui uude ja puhtasse potti ning aseta tulele. Vispelda pidevalt segu keskmisel tulel, kui see hakkab paksenema ja näed mulli või kahte, võta see kohe tulelt ja vispelda korralikult, kuna segu hakkab järsult paksenema. 
  5. Vala valminud keedukreem puhtasse kaussi ja pane peale toidukile, seda samal ajal sõrmedega vastu keedukreemi vajutades nii et kile keedukreemi peale kinni jääks ja aseta külmikusse vähemalt tunniks ajaks ennem kasutamist. Aga seda võib külmikus säilitada ka 2-3 päeva.

  1. Valmista vaht:
  2. Määri 8 portsjonvormi või madalat klaasi (nt täites viskiklaasi pooleldi) pehme võiga, lisa pisut kakaoubade tükikesi või šokolaaditükikesi ja liiguta vorme või klaase, et need kataksid põhja ja ääri.
  3. Vahu jaoks pane pool munavalgetest puhtasse kaussi, lisa suhkur, sidrunimahl ja sool ning vahusta kuni vaht muutub lumivalgeks. Seejärel lisa ülejäänu munavalge koos kakaopulbriga ning vahusta kuni tekib kõva vaht, ehk mikserijäljed jäävad vahtu sisse ja ei kao.
  4. Sulata šokolaad vesivannil või mikrolaineahjus (selleks tuleks sulatusnõu pealt kaane või taldrikuga katta). Vahusta rõõsk koor pehmeks vahuks.
  5. Pane keedukreem suuremasse kaussi ja vispelda seda pisut, et ühtegi tükki sees poleks. Seejärel sega sisse sulatatud šokolaad. Sega hulka 1/3 munavalgevahust ja seejärel ettevaatlikult ka ülejäänud munavalged. Lisa ka vahukoor ja sega õrnalt aga korralikult läbi.
  6. Täida portsjonvormid või viskiklaasid poole ulatuses (usu mind, sa ei jõua seda rammusat vahtu rohkem süüa!) ja jahuta külmikus tunnike enne serveerimist.
  1. Valmista veinikaste (seda võib ka teha paar päeva varem). Vala vein potti ja aja keema, vähenda kuumust nii, et vein keeks väikse mulliga. 
  2. Sega sisse suhkur kuni see lahustub ja lase veinil rahulikult keeda umbes 8 minutit, potti aeg-ajalt käes keerutades. 
  3. Seejärel lisa piparkoogimaitseaine või vürtsid ning pisut ka pipart. Jällegi, keeruta potti käes ja keeda veini veel 2-3 minutit kuni selle konsistents on paks ja siirupine. Jahuta.

Serveeri šokolaadivahtu koos veinikastmega. Maitsekooslus on võrratu! 



1 kommentaar:

  1. See näeb nii ILUS välja, et ei julgeks vist lusikat sisse pistagi. Väga hästi õnnestunud toidufoto ja äärmiselt isuäratav gurmeeroog.

    VastaKustuta