14. jaanuar 2012

Iirise-toorjuustukook Norra pruuni juustuga

Pakun seekord pisut teistmoodi kooslust, mis maitseb täpselt õige, pole liiga magus ega liiga soolane.

Palun nüüd mitte ära ehmatada nimest "Iirise-toorjuustukook Norra pruuni juustuga". Tegemist on üsna lihtsa kuid ülimaitsva koogikesega.

Brunost ehk norra pruun juust, kergelt magus, omapärase maitsega juust on aga hoopis teine tera. Iseenesest ma selle fänn pole, kuid kuna seda kodus on üle u 1 kg, siis läks teda pisut ka tordi sisse. Ei tasu muretseda - seda on meie kaubanduses ka saada, just viilutatud ja pakendatud kujul, nt Rimis.



16tk

Iirise-toorjuustukook Norra pruuni juustuga

Põhi:(traditsiooniline)
  •  220g küpsiseid
  • ~100g võid (jah, mulle meeldib pehmem ja võisem põhi!)

Täidis:
  • u 200-250g (mulle sobis 250g maitse poolest rohkem) Norrast pärit pruuni juustu
  • 1 pakk plaadi iirist
  • 200 g toorjuustu
  • 1 väike toru vaniljemaitselist torukohupiima
  • 2-3 tilka vanilje-essentsi
  • 5 lehte zelatiini või 13g želatiinipulbrit
  • mitu head spl moosi põhja peale määrimiseks(meil oli mureli-maasika toormoos sügavkülmikust)

Kuidas valmis?
  1. Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja. Vt. et küpsetuspaberiga oleks vooderdatud ka koogivormi ääred, siis on lihtsam kooki välja saada.
  2. Pane tükeldatud iiris ja tükeldatud pruun juust vesivannile sulama. See on kõige aeganõudvam protsess. Aeg-ajalt võid käia segu segamas, aga üldjuhul võib õrnalt keeva vee kohal segu sussutada julgelt 15-20 minutit, enne kui see väga pehmeks/vedelaks muutub. Lase segul pisut jahtuda.
  3. Pane zelatiinilehed kaussi külma veega kaetult ning lase neil seal liguneda u 5-10 minutit. (Kõiki tegevusi võib teha sama-aegselt). Peale seda vääna lehed õrnalt veest kuivemaks, aseta teise puhtasse kaussi/tassi ning vala üle kuuma keenud veega (mida võiks olla ca 1-2 spl). Sega ja jahuta segu segades. 
  4. Kui kasutad želatiinipulbrit, paisuta see 1 dl külmas vees ja siis sulata kuumaveevannil. 
  5. Sega kokku toorjuust ja kohupiim ning proovi maitset, võid lisada 1 spl suhkrut, kui oled magusasõber! 
  6. Sega juurde vanilje-ekstrakt ning õrnalt niristades sega hulka zelatiinisegu. T
  7. õsta nüüd u 2 spl kohupiimamassi juustu-iirisesegusse ja sega läbi ja lisa saadud segu tagasi kohupiimamassi hulka. P
  8. ane moos küpsisepõhja peale, ära moosiga koonerda! 
  9. Vala kohupiimamass vormi ja lase tarduda üleöö.
Peale aeganõudva sulatamise on koogitegu tegelikult üsna lihtne ning miks mitte sulamise ajal vaadata hoopis lemmikseepi? Läheb ju aeg siis kiiremini! 

NIPP: Kui soovid teha seda kooki ilma Brunostita, siis maitse täitist, ehk vajab pisut suhkrut.

SAAB KA SÄÄSTLIKUMALT: Kasuta levinud digestive küpsiste asemel nende soodsamat (ja paremini maitsevat) alternatiivi "Marie" küpsiseid, mida näiteks Prisma müüb X-tra margi all 3-pakina, paki tagant lugedes näeb, et tegu on originaal Marie küpsistega. Kasuta želatiinipulbrit, seda on tihti odavamana saada kui lehti. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar