12. juuli 2010

Hedvika mascarpone-maasika perfektne suvetort

Bakatöö kirjutamine, suvine tihe pulmagraafik ja imeilusad ilmad ei suutnud mind takistada kui nägin aiamaal valmimas tulipunaseid maasikaid ja suverohelist piparmünti. Sõbranna Hedvika poolt algatatud ning minu poolt paari detailiga täiustatud perfektne suvetort on selle suve hitiks, vähemalt meie sugulaste seas ning miks mitte seda ka teiega jagada. Ps. Tort kuulub ka nami-nami juuni-juuli ühiskokkamise teemasse: http://www.nami-nami.ee/

Maasikate kerge happelisus tasakaalustab mascarpone või eestimaise toorjuustu, kumba aga ise eelistate, kreemjat täiuslikkust. Tort iseenesest on ülimalt lihtne, viimase noodi koogile lisab aga selle kerge kohvise järelmaitsega pikantne kaste.



16tk

Hedvika mascarpone-maasika perfektne suvetort

Uhkeldava nime taga on aga ülimalt lihtne kook, mille sisse käib:
  • 2 pakki küpsiseid (a 180 gr).
P.S. mina kasutan Selga või Kalevi küpsiseid, Digestive asemel, sest Digestive omad maitsevad minu jaoks hirmsalt rasvaselt. Imehead on aga põhjana hoopis Muro küpsised, siis muidugi tuleks või kogust vähendada umbes 120 gr-le.

  • 300g toorjuustu või mascarponet
  • 400 ml vahukoort
  • mõni supilusikatäis suhkrut
  • paar teelusikat vaniljega täiustatud suhkrut
  • pisike kausike maasikaid, u 400-500 gr aga alati võib ka rohkem!
  • mõni leht piparmünti
  • u 200 gr võid
  • 3 lehte või 1,5 tl zelatiini

ning kohvine maasika-piparmündi kaste:
Paras peotäis maasikaid
pisut lahustuvat kohvi, umbes pool teelusikatäit
2-3 tl suhkrut


Tordi valmistamine:
  1. Koogi põhja jaoks purusta kilekotis taignarulliga küpsised ja sega nad sulatatud võiga. Tükelda piparmünt ja lisa see küpsisesegule. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja. P.S: kõige edukam viis küpsetuspaberit vormi külgedele saada on selle alla pisut võid määrida.
  2. Vahusta vahukoor koos suhkruga, maitse kas on suhkrut juurde tarvis, vajadusel lisa seda. Lisa toorjuust või mascarpone ja maitse uuesti. Segu peaks jääma just hea mahe ja parajalt magus.
  3. Puhasta ja tükelda maasikad ja vala nad põhjale.
  4. Kui kasutad zelatiinilehti, siis paned need 5 minutiks külma vette likku. Kui lehed on 5 minuti pärast pehmed, aseta nad kruusi ja vala peale umbes 3 spl tulikuuma vett. Jahuta segu pidevalt segades toatemperatuurini (või selle lähedale, peaasi et see väga kuum ei oleks).
  5. Kui kasutad zelatiinipulbrit, siis pane pulber/graanulid 6 spl külma veega paksenema 5 minutiks, soovitatavalt kausikesse. Kui segu on paksenenud, lahusta see kuuma vee kohal ehk vesivannis: aseta nõu kuuma vee kohale ja pidevalt segades jälgi, kuni zelatiin on enam-vähem lahustunud.
  6. Lisa zelatiinisegu vaikselt niristades vahukoore-toorjuustu segule, seda samal ajal segades, et zelatiin tükki ei läheks. Kui segu segatud, vala see põhjale. Pane külmikusse tarduma vähemalt 3 tunniks.
  7. Siin antud zelatiinikogusega saab tordi hea ja mõnusa kreemja, kuid piisava, et ta vormist välja võttes ära ei vajuks. Kui tahad tarretisesarnast konsistentsi siis kahekordista zelatiinikogust.

Kastme valmistamine:

  1. Tükelda piparmünt. 
  2. Puhasta maasikad ja lisa piparmündi juurde kaussi. 
  3. Lisa suhkur ja kohv. 
  4. Purusta kahvliga maasikad ja sega segu hästi läbi. Maitse. Vajaduse korral lisa kohvi, suhkrut või piparmünti. 
  5. Lase tekkinud segul ka pisut külmkapis seista, et ta vedelamaks muutuks. 
  6. Serveeri ja naudi mõnusa kuuma ilmaga head külma tordiampsu.



NIPP:  Joogipoolise jääkuubikutesse soovitan lisada ka purustatud puuvilju või lausa kurki. Pildil olen sinna lisanud punaseid ja musti sõstraid.

SAAB KA SÄÄSTLIKUMALT:  Želatiinipulbrit on alati odavam kasutada. Prismas müüakse X-tra sortimendi all ka 3-pakina Marie küpsiseid, ka need on soodsad ja sobivad hästi põhjaks. Aga veel võib põhjaks teha väikese biskviitpõhja: vahusta 3 muna, lisa 3 spl suhkrut ja 3 spl jahu, sega ja laota lahtikäiva vormi põhja ja küpseta 175 kraadi juures kuni valmimiseni (~10 min).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar