21. juuli 2010

Oma Maitse artikkel täismahus: Koka rännak


Tekst ja Fotod Maris Arulepp

Maris Arulepp võitis möödunud sügisel Kodukokk 2009 esimese koha ja gurmeereisi Pariisi. Leegitsev brüleekreem, maitsest pungitsevad koogikesed – kõik need lubatud maitsed ja palju muudki said ära proovitud ühes mõnusas kokandusklassis.





Võidureisi krooniks oli toidukoolitus kokakoolis Cook´n with class, kus oli võimalik valida mitme erineva koolituse vahel: Hommikune ja õhtune koolitus, kus kokaga minnakse koos turule ning valitakse värskeimad koostisained ning kokatakse nendest mõnus toit, küpsetamiskursus, kus valmistatakse 3 hommikusöögi toitu nagu croissantid, šokolaadisaiad või rosinasaiad. Macaron class ehk makroonide õpetamise kursus, kus õpitakse neid ülihõrke desserte valmistama on veel üks valikutest ning loomulikult saab valida ka meie võetud kursuse – klassikaliste prantsuse dessertide kursuse.

Juba Eestis sai kokku lepitud, et me osaleme klassikaliste Prantsusmaa magustoitude valmistamise kursusel. Suurte magusasõpradena ootasime seda väga ning suures ootusärevuses unustasime ennem kursust süüagi. Jalutanud Pariisi imekaunis Monmartre piirkonnas tunnikese jõudsime kenasti kohale õigeks ajaks valge ukse taha peidetud kokanduskursusele, mida veab prantslaslik väikeste vuntsidega ülimalt külalislahke härra, kelle nime siinkohal kirjutada ei julge kartuses seda valesti teha.

Kursustel õpitakse nippe
Cook´n with Class on firma, mis korraldab erinevaid kokanduskursusi kõigile. Igale kursusele võetakse maksimaalselt 6 inimest ning kursusi korraldatakse äärmiselt põhjalikult – osalejad saavad oma kursuse raames teada kõik nipid, mida on tarvis teada. Meie magusakursust juhatas väga entusiastlik Rachel, kes on õppinud Prantsuse mainekas kokanduskoolis Le Cordon Bleu, töötanud suurepärases La Cocotte raamatupoes-teesalongis kokana, kirjutanud kokaraamatu kodukokkadele ning nüüd teeb kulinaarseid projekte üle maailma.

Kursusel toidu valmistajaid ehk osalejaid oli seekord kokku seitse. Kolm austraallannat ja üks austraallane, üks hollandlanna ning 2 eestlast ja suurbritannlasest Prantsusmaale elama jäänud kokaõpetaja moodustasid paraja rahvuste kompoti, mis andis lauatagusele tegevusele väga mõnusat vürtsi juurde.

Kokanduskursuse kahe ja poole tunni sisse mahutas Rachel 6 erinevat küpsetist: Clafoutis, pâte à choux ehk õhuline küpsetis ning õhulised ekleerid greipfruudi täidisega, šokolaadisuflee, madeleine´d ning crème brûlée. Kui nüüd mõnele lugejale tundub see nimekiri toitudest ülikeeruline ja ülipeen, siis võin kinnitada, et nii see kindlasti ei ole. Mõnusa seltskonnaga ning väga lihtsa juhendamisega valmisid toidud imelihtsalt.

Õhkkond klassis oli väga vaba ja nalja täis. Omavahel said kõik osalejad kohe jutule ning kohati ehk kerkis jutuvada liigagi suureks – siis tuli Rachel ja suunas meid järgmistele ülesannetele. Reisi- või tööpäevalõpust tulenenud pingeid said kõik maandada taigna kloppimisega, koostisainete kaalumise või muna vahtu löömisega ning enesetunne oli kõrgustes nii kursuse ajal kui kursuse lõppedes.


Nõuandeid ja viise seinast-seina

Kõiki toite valmistasime umbes kahe ja poole tunni jooksul, sisse on arvestatud ka söömise aeg ning kõik said kaasa lüüa või õigem oleks öelda, et kuna kõik olid algul pisut kohmetud jagas Rachel ülesanded ilusasti laiali. Tähtsamaid tööülesandeid – keedutainast kloppida, ekleere plaadile vajutada, Clafoutis´ jaoks maasikaid lõikuda ning toiduaineid mõõta-segada said kõik. Seejuures juhendas Rachel meid väga täpselt – millise nurga alt tuleks ekleere ja õhulisi küpsetisi ahjupannile kondiitrikoti seest vajutada, kui palju vett peaks crème brûléesid hoidvale ahjupannile lisama ning kuidas peaks suflee kerkima olid vaid mõned õhtu jooksul kuuldud suurepärastest nõuannetest.



Kuid kõige tähtsam nõuanne, mis peaks kõigile magusahuvilistele meelde jääma, mida Rachel terve õhtu jooksul kordas: „Magusate küpsetiste puhul on üksainus väga lihtne reegel – jälgi koostisainete kaalu ning mõõda nad sisse grammilise täpsusega. Siis õnnestub kõik!“ Ning tõsi ta oligi – kõigi magustoitude valmistamine oli tegelikult ülilihtne: peamise koostisained olid enamasti munad, jahu, vesi, suhkur ning sool. Näiteks mune kulus 7-le inimesele 6 erineva magustoidu valmistamiseks umbes 30, rääkimata siis teistest koostisainetest.

 
Raido vajutab/valab madeleine vormi sisse!
 

Kahjuks siinkohal pole mul luba avaldada kokanduskursusel valmistatud retsepte kuid saan teiega jagada veel paari kasulikku nõuannet:


• Nagu teada peaksid kõik toiduained, eriti munad, olema toatemperatuuril, ainukese erandina on siin vahukoor, mis peaks olema võimalikult jahe.


• Mune tasuks vahustada roostevabast kausis vispliga, kaussi võib eelnevalt pisut määrida sidruniga, siis lähevad munad kiiremini vahtu


• Suhkrut crème brûlée peal ei peaks põletama pisikese leegiga, vaid pigem just suurema, tööstusliku masinaga, siis lähem see kiiremini ja ühtlasemalt ning maitsegi tuleb õigem (järele proovitud, töötab tõesti!)


• Kui teha sufleed, siis tuleks vormi ääri võitada suunaga alt ülespoole, sest suflee kerkib samas suunas


• Mõõda, mõõda ja veelkord mõõda täpselt. Järgi retsepti grammi täpsusega ning kõik õnnestub ideaalselt.


Maitseelamusi igast nurgast
Kuna füüsiliselt ei jaksanud me kõiki kursusel valmistatud toite ära süüa, pakiti need meile koju kaasa ning võib öelda, et näiteks madeleine´d maitsesid järgmisel päeval veelgi paremini. Ning tuleb tõdeda, et kuigi alguses ehk hirmutas kursuse kirjeldus meid pisut, oli pärast kursust meeldiv rahulik tunne – kuna ülikeeruliste nimedega toidud olid sama lihtsalt valmistatavad kui rabarberikook või leivasupp.

Kuna meie kasutasime oma reisil toredat teenust nimega Paris Greeter, oli meile ühel hommikul kulinaarseks juhendajaks üks tore Liibanoni juurtega prantsuse tudeng, kes rääkis meile prantslaste söömisharjumustest, söögist ning pisut ka elu-olust, arhitektuurist. Näiteks prantslased ei söö kunagi eelmise päeva saia (ja sai on neil põhitoiduaine!) ning eelistavad lõunaks ja hommikuks kiiret ja kerget teepealt kaasa haaratud täidetud pannkooki, saiakest ning kohvi. Kel muidugi aega – istuvad kohvikutes tee ääres, võtavad seal oma lõunat ning jälgivad inimesi.

Palun mulle ka üks Pariisi parimaks jäätiseks tituleeritud maitseelamus! Meie proovisime ehtsat vaniljet koos roosiga ning vaarikat! Tõesti maitsesid nagu vanilje roosiga ning vaarikas! Ülimalt maitsvad!

Lisaks nn. turistilõksudeks nimetatud peatänava kohvikutele on Pariisis sadu väikseid armsaid nurgataguseid kohvikuid, kus saab poole hinnaga veel paremaid toite kui peatänavalt. Näiteks ei unusta ma kunagi hotelli lähedalt ostetud Tartelette Fraise´i ehk maasikatega kreemikoogi ülihõrku maitset või pika baguette´i ehk klassikalise prantsuse pika saia ülikrõbedat ja –maitsvat koorikut ning muidugi koolitusel tehtud crème brûlée oli kordades parem kui Tallinna tipprestoranides pakutu. Lisades juurde mõnusa õitsvate puude hõngu, prantslasliku tänavamuusika ja mööda jalutavate inimeste rahuliku jälgimise saangi kokku üliprantslasliku kompoti, mille juurde saab iga päev oma mälestustes rännata.


Ühtegi ebameeldivat toitu reisi ajal ei kohanudki kuid kuna prantsusmaal saab juua vaid väga pastöriseeritud ehk kohvikoore maitselist piima siis reisi lõpus tekkis vastupandamatu isu mõnusa leivasupi ning korraliku piima vastu.


Kuigi Racheliga jäi kokkulepe, et retseptid ei kuulu avaldamisele, saime lahke loa korraldada elukaaslasega sügisel mõnusa prantsuse klassikaliste dessertide koolituse Tartus ja soovi korral ka Tallinnas, et kõik soovijad saaksid omal käel ka näha ja proovida kui lihtne on tegelikult neid desserte valmistada. Lisainfot selle ning minu pilte ja nõuandeid saab lugeda ka siitsamast!

Monmartre kiriku esine
 
-Toitumisnõuandeid Pariisis:



-Otsi pigem nurgataguseid kohvikuid


-Kõige paremad toidud tulid ehtsate prantslaste poolt peetud kohvikutest – kui väljapanek on ilus ja puhas, on söök ka hea


-Kanasõbrad saavad tänavalt klaaskapist-grillist osta terve kana ning selle lasta kohvikus viilutada, et seda nautida


-Prantslaste pannkoogid on hästi tumedad ja krõbedad ning neid müüakse mitmete täidistega nagu sink, kana, muna, juust ja banaan, suhkur, nougat.


-Nougati täidisega crêpe ehk pannkook on prantslaste endi lemmik ja väga mõnus


-Alati tasub küsida majaveini, enamikes kohtades on see hästi valitud ning ka soodsam



Rohkem infot meie õpetaja, Racheli kohta saab tema kodulehelt: http://www.rachelkhoo.com/  


Pariisi kokanduskursusest saab infot: http://www.cooknwithclass.com/


Paris Greeter Walki pakkuv organisatsioon: http://www.parisiendunjour.fr/

 
 
Kohtumiseni kursustel või sealsamas pildil olevas gurmaanide mekas Pariisis!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar