29. märts 2011

Agar-agar tarretises


Võib-olla paljud on kuulnud vetikast nimega agar-agar, võib-olla mitte. Kindlasti oleme me kõik aga söönud marmelaade, mille üheks tarretajaks see ongi. Ja kui juba marmelaade, siis miks mitte tarretist?
Siinkirjutaja võttiski kätte ja testis agar-agarit tarretise valmistamises. Olgu kohe öeldud, tarretumine on kiirem - pokaalides tarretised valmisid vähem kui tunniga, küll aga võttis mahlapotis segu jahtumine aega umbes 20 minutit.

 


Mis sisse läks?
  • 1 liiter naturaalset mahla, vajaduse korral lahjendatud - üldkogus siiski liiter. Maitse suhkruga sobivaks timmitud.
  • 2 spl agar-agarit (peab katsetama, ehk saab hakkama ka 2 teelusikaga!)
  • 2 kastrulit
Kuidas valmis?
  1. Sega agar-agar külma veega, mina segasin selle ca poole klaasi külma veega. Vispelda või sega, kuni tükid lahustuvad. Vispeldamine on palju lihtsam. Segu peaks jääma vedela jogurti konsistensiga.
  2. Pane mahl ühte potti ja aja kuumaks.
  3. Pane agar-agari segu teise kastruliga kuumenema, lase keema. Keeda segu pidevalt segades u 5 minutit. Ole valmistunud - agar-agar on vetikas ja haiseb ka vastavalt!
  4. Kui agar-agarit 5 minutit keetnud ja mahl ka kuum, lisa väikse kulbiga (kulbitäiest piisab) segu segades mahla agar-agari segu hulka, hoia mõlemal kastrulil tuli all.
  5. Kui võimalik (kastrul piisava suurusega), vala mahla vispeldades agar-agari hulka. Kui aga oled vetikasegu pannud pisemasse kastrulisse, vispelda hoogsalt mahla ja nirista vaikselt vetikasegu hulka.
  6. Lase mahlal pisut jahtuda enne kui pokaalidesse paned. Segu tarretub külmkapis tunni või vähema ajaga.
Küll aga peab arvestama - selle tarretise konsistents on esialgu pisut harjumatu: hamba all on tal rohkem tekstuuri ja ei ole nii "libe" nagu zelatiiniga tehtud tarretis, küll aga saab sellega tarretada ka kiivit!

2 kommentaari:

  1. Ostsin juba mõnda aega tagasi Agar - Agarit endalegi kappi, et teha nt marmelaadikommi, kuid siiani pole teinud. Andsid inspiratsiooni see ära proovida :)

    VastaKustuta