Võib-olla paljud on kuulnud vetikast nimega agar-agar, võib-olla mitte. Kindlasti oleme me kõik aga söönud marmelaade, mille üheks tarretajaks see ongi. Ja kui juba marmelaade, siis miks mitte tarretist?
Siinkirjutaja võttiski kätte ja testis agar-agarit tarretise valmistamises. Olgu kohe öeldud, tarretumine on kiirem - pokaalides tarretised valmisid vähem kui tunniga, küll aga võttis mahlapotis segu jahtumine aega umbes 20 minutit.
Mis sisse läks?
- 1 liiter naturaalset mahla, vajaduse korral lahjendatud - üldkogus siiski liiter. Maitse suhkruga sobivaks timmitud.
- 2 spl agar-agarit (peab katsetama, ehk saab hakkama ka 2 teelusikaga!)
- 2 kastrulit
- Sega agar-agar külma veega, mina segasin selle ca poole klaasi külma veega. Vispelda või sega, kuni tükid lahustuvad. Vispeldamine on palju lihtsam. Segu peaks jääma vedela jogurti konsistensiga.
- Pane mahl ühte potti ja aja kuumaks.
- Pane agar-agari segu teise kastruliga kuumenema, lase keema. Keeda segu pidevalt segades u 5 minutit. Ole valmistunud - agar-agar on vetikas ja haiseb ka vastavalt!
- Kui agar-agarit 5 minutit keetnud ja mahl ka kuum, lisa väikse kulbiga (kulbitäiest piisab) segu segades mahla agar-agari segu hulka, hoia mõlemal kastrulil tuli all.
- Kui võimalik (kastrul piisava suurusega), vala mahla vispeldades agar-agari hulka. Kui aga oled vetikasegu pannud pisemasse kastrulisse, vispelda hoogsalt mahla ja nirista vaikselt vetikasegu hulka.
- Lase mahlal pisut jahtuda enne kui pokaalidesse paned. Segu tarretub külmkapis tunni või vähema ajaga.
Küll aga peab arvestama - selle tarretise konsistents on esialgu pisut harjumatu: hamba all on tal rohkem tekstuuri ja ei ole nii "libe" nagu zelatiiniga tehtud tarretis, küll aga saab sellega tarretada ka kiivit!
Ostsin juba mõnda aega tagasi Agar - Agarit endalegi kappi, et teha nt marmelaadikommi, kuid siiani pole teinud. Andsid inspiratsiooni see ära proovida :)
VastaKustutathank you for the recipe <3
VastaKustuta