25. märts 2011

Toidufotograafia põhitõed

Kuna kohekohe läheb Tartus käiku pisike toidu tegemise ja pildistamise kursus, mõtlesin siia kirjutada väikse aga informeeriva nii öelda põhitõdede starteri - algkogumiku. See pole refereeritud postitus vaid oma kogemustest õpitud. Ikka parimate fotode nimel!



(TOAS pildistamise kohta)
1. VALGUS: Kui vähegi võimalik, tee toidufoto päevavalges. Kõige ideaalsem valgus on suviti 4-5 paiku õhtul, päiksepaistelise ilma korral, kui päike pole kesktaevas aga ka mitte liiga madalal ja on piisavalt mahe. Üldistatumalt - valgus on hea kui seda on :) Kui sul on tumedad seinad, siis kasuta aknalauda aluspinnana või kasvõi põrandat maast-laeni akna kõrval.
2. Taust ja alus. Üldiselt jäävad pildid kõige kaunimad heleda ja neutraalse pinna peal, toit heledates või värvilistes nõudes. vt. nt bbc good food pilte
3. Taust talvel, pimedal ajal: otsevälk pildi peale tapab pildi. otsi majas kõige valgustatum koht ja aseta toit sinna, kui tahad siiski köögilaual tegutseda, otsi maja pealt kokku lisavalgustid-lambid ja suuna need toidule. Märka ka valguse suunda. Üks peaks tulema otse eest, üks otse tagant, andes toidule pisut kontrasti. Kui on võimalus, siis võiks ka külje pealt valgust suunata.
4. värvihaldus: heledam pilt on alati isuäratavam. Talvel pimedas ruumis kollase üldvalguse pilt ei ärata üldse isu, selle kollasuse jm värvihaldusega tegelemiseks - picasa on nt üks lihtsamaid programme, mida kasutada, et kollast üldtooni vähendada ning valgust paika panna.
5. Kummalised aga töötavad detailid - magustoitude korral paelad, erinevad kaunistused, liblikad, õied, pitsilised koogialused, annavad (värvi) tekstuuri juurde! kasuta neid julgelt! 
6. Erinevad nurgad - katseta julgelt erinevaid nurki. Kõige-kõige klassikalisem toidufoto tegemiseks sobilik nurk on 45 kraadi, pool täisnurka. Aga põnevad on nt suppide korral kas supipinda jäädvustavad fotod või lausa ülevalt tehtud pildi. Katseta!


foto: tolearnphotography.com lehelt.


Toiduretseptide-piltidega peab ootama, needki varsti taastuvad oma ilmumise kui minu väike kõhubeebi lubab jälle köögis rahulikumalt tegutseda...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar