1. november 2011

Skoonid

Külmadel sügisõhtutel on hea õhtul kohvi või tassikese piparmünditee kõrvale hammustada ahjusooja võiga määritud skooni. Retsept on häbiväärselt lihtne nagu ka kogu valmistuskäik. Ning see on pärit "Täielikust kokaraamatust" ja mina kasutasin skoonides hoopiski täisteraspeltajahu, nagu elukaaslane kommenteeris, maitses üsna ökolt. Kui tegin pool jahukogusest nisujahu ja teise poole täisteraspeltaga, siis oli tema jaoks ka maitse suurepärane, võib ka kasutada ainult nisujahu.

Ning kui soovite skoonidele määrida marmelaadi, nagu Inglismaal seda tehakse, tuleks soolakogust vähendada poole teelusika võrra.




4 tk 

Mis sisse läks?
  • 8dl jahu (mina kasutasin ainult täisteraspeltajahu, aga võib ka 4dl täisteraspeltajahu ja 4dl nisujahu)
  • 1 tl soola (0,5 tl kui soovid peale määrida marmelaadi või moosi)
  • 1tl suhkrut
  • 4tl küpsetuspulbrit
  • 100g võid või 1dl õli
  • 4 dl keefirit või piima (keefiriga tundus mõnusam)
Kuidas valmis?
  1. Sega kausis kuivained, lisa õli ja sega nii et jääks mure mass. 
  2. Lisa piim või keefir ja sega kiirelt tainas kokku, sest keefir hakkab reageerima küpsetuspulbriga. 
  3. Tõsta tainas 4 võrdse pätsi jagu plaadile, aja kulbiga need ümmarguseks, umbes 15 cm läbimõõduga ringideks. Lõika tükid jahuse noaga neljaks, siis on neid hiljem mõnus murda.
  4. Küpseta ahju keskosas 250 kraadi juures 6-8 minutit, jälgi kuna nad küpsevad väga kiirelt!
  5. Murra pisut jahtunud skoonid tükkideks ja söö koos või-juustuga või marmelaadiga. Iseäranis maitsvad on toorjuustu või tillivõiga.

NIPP: Et saada nädalavahetuse hommikul kiiret ja pehmet ampsu, võimalikult lihtsalt, kasuta taignas nisujahu ja piima ning valmista mitu pisikest pätsikest!

SAAB KA SÄÄSTLIKUMALT: Kasuta taignas õli, piima ja nisujahu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar