16. detsember 2011

Mida panna jõululauale?

Kindlasti on kõigil juba ammu jõuluaeg meelel ja keelel. Seekordses postituses tahan välja tuua pisikese menüü sellest, mida meie pere sellel jõuluajal lauale paneb. Tegemist on klassikaliste retseptidega pisut uuemas kuues. Ei maksa end lasta heidutada keerulistest nimedest, kuna tegemist on väga lihtsate ja ülimaitsvate roogadega :)

Alustame aastal 2009 Priit Toomitsaga ühiskokkamisel esitletud
Liha salatipadjal jõuluhõngulises apelsini-siidri kastmes (kõrvale krõbedad kartulid)


Kastet saab umbes 8-le lihatükile, kui seda rohkelt lisada. Seega alusta lihatükkidest: tegemist võiks olla kaelakarbonaadi tükkidega, mis kenasti laiaks tambitud.

Salat: 1/2 potti salatilehti
1 paprika
1 punane sibul
seedermänniseemneid (pole kohustuslikud aga annavad mõnusa krõmpsu juurde)

Kaste:
100ml kuiva siidrit
2 apelsinist välja pigistet mahl
75 ml vahukoort (ära pabista ülitäpse mõõtmise pärast, kui läheb 100ml siis ka miskit ei juhtu!)
~1 spl teravat (ja magusat) kastet, nt sweet chili sauce
mõni vars peterselli
1 spl teralist sinepit
oliiviõli liha praadimiseks
vajadusel suhkrut (võiks olla pruun suhkur või suhkrusiirup), et kaste oleks kergelt magus

Rösti seesamiseemned, kui neid kasutad, kuival pannil. Haki sibul ja paprika ja rebi salatilehed tükkideks. Sega kokku ja aseta taldrikule. Siis prae liha ja pane salatipadjale.

Kastme valmistamine: Vala siider pannile ja keeda minut-kaks. Lisa sinep ning kõik teised koostisained, keeda veel mõni minut madalal tulel ja maitse, kas on ehk pisut magusust vaja suhkruga timmida. Vala liha ja salat kastmega üle.

Krõbedad kartulid sündisid lihtsalt: keedetud kartulid lõika peenikesteks-õhukesteks viiludeks, aseta peale riivitud juustu, grilli pöördõhuga ahjus 225 kraadi juures kuni need krõbedaks muutuvad.

****
Ja õhtulehte 2010 aastavahetuseks tehtud road:
Lahtised minipirukad hapukapsaga (mmmmmm!!! kui head!)



Muretainas: Vaja läheb: 400 g jahu, 180 g võid, 3 keskmist muna.
Valmistamine: Sega külm või, jahu ja munad omavahel ja pista pooleks tunniks külmkappi.

Täidis: Vaja läheb: 400 g hakkliha või tükeldatud verivorste, 800 g hapukapsast (sobib ka praekapsas), törts hapukoort, 5 muna, soola, pipart.
Valmistamine: Prae hakkliha või verivorstitükid läbi (võid kasutada ka eelmisest söömingust üle jäänud lihalisi). Sega muna törtsu hapukoore ja maitseainetega. Määri muffinipann võiga. Võta muretainas külmikust ja vooderda muffinipann tainaga. Torka tainasse kahvliga augud. Seejärel pane igasse muffinivormi võrdselt hakkliha või verivorsti ja nii palju hapukapsast, kui mahub. Lõpuks kalla igasse vormi ka natuke muna-hapukooresegu. Munasegu võib vormis veel liha ja kapsaga ära segada, et see igale poole läheks. Soovi korral riputa üle riivjuustuga! Küpseta 175kraadises ahjus umbes 15 minutit.

 ****
ning samasse kohta läinud: 
Piparkoogised lehttaignapirukad pirniga



Vaja läheb: 500 g lehttainast, 1 purk pirne siirupis, 100 g pakikohupiima, 100 g torukohupiima, maitse järgi suhkrut, 50–100 g piparkooke, soovi korral väike tükk sinihallitusjuustu.

Valmistamine: Pane piparkoogid kilekotti, suru sealt õhk välja ja säti see omakorda teise kilekotti. Purusta piparkoogid kotis neid tainarulliga lüües. Sega piparkoogipuru kohupiimade ja suhkruga. Rulli lehttainas pisut õhemaks ja jaga see 12 suureks ruuduks.
Pane igale ruudule pisut kohupiima-piparkoogisegu. Selle peale säti üks pirn ja soovi korral ka sinihallitusjuustu tükikesi. Tõsta ruudu otsad piruka peale kokku ja pane küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpseta 175kraadises ahjus umbes 15 minutit või kuni pirukad on pealt kuldpruunid.

 ****
Hommikuks võib pakkuda üle jäänud verivorstidest ja apelsinidest minu kodukokk 2009 võidutööd: 
http://arulepp.blogspot.com/2009/11/jouluhonguline-pannkoogikarp-ehk.html

****
Ja magusaks šokolaadimusisid! http://arulepp.blogspot.com/2010/12/sokolaadimusid.html

****
Ja suupisteks sinepine lõhesuupiste


Vaja läheb: 4–5 tortiljat, 200 g maitsestamata toorjuustu, 30–40 g (~4 spl) magusat sinepit nt Meira mahe sinep, 200–300 g õrnsoola lõhet, tilli.

Valmistamine: Sega omavahel toorjuust ja sinep (kui otsustad ise koguseid suurendada, siis pea meeles, et nende suhe oleks 2/3 toorjuustu ja 1/3 sinepit). Lisa maitse järgi tilli. Määri segu tortiljadele. Pane peale lõhetükid, keera tortiljad rulli ja lõika suupärasteks tükkideks. Põneva maitsega suupistet sobib hästi pakkuda koos hapukurgiga.

****
Ilma pildita veel, kuid ülimaitsev oli ka Priit Toomitsaga kodukokk 2009 võidu järgselt tehtud Priidu roog: Verivorstid punase kapsa ja rosmariini kartulitega

200g punast kapsast
2 viilu toorsuitsu peekonit
poole sõrme pikkune jupp kaneelikoort
1 küüslaauguküüs
1 hapu õun
1/2 kanapuljongi kuubikut
2 spl suhkrusiirupit
äädikat
soola
vett
õli
võid

verivorste
3 kooritud kartulit
1 oks rosmariini
soola

Lõika kartul kuubikuteks, pese tärklis välja ning prae pannil või ja õli segus pruuniks. Lisa sool ja rosmariin ning küpseta kartulid pannil või ahjus pehmeks.

Lõika kapsas ja peekon peenikesteks ribadeks. Prae peekon õlis krõbedaks, lisa kapsas. Prae kergelt läbi ning lisa vett klaasi jagu vett, puljongikuubik, kaneel. Tükelda küüslaauk ning õun. Proovi kapsast, umbes 15-20 minutiga peaks see olema valmis, siis lisa õun, küüslaauk, suhkrusiirup. Hauta veel mõni minut, maitse, maitsesta tibakese äädika ja soolaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar