16. märts 2012

Pisut purjus halvaakringlid

Pean tunnistama, et mõte pisut purjus halvaakringlitest tekitas alguses minus kõhedust. Rumm ja imetava ema dieedis? Alkohol õnneks (?!?) aurustub küpsetamisel ja nendest maitsvatest kringlitest võibki sõltuvusse jääda... Seega süütunne pühitud ja viimased kringlidki taldrikult kadunud... Retsept pärit 2009 märtsi ajakirjast "Kööginurk", minupoolsete muganduste ja halvaa lisamisega.

Kringlid ei jää lääged vaid mõnusalt kerge rummi- ja halvaamaitsega ampsud.




Mis sisse läks? 
  • 300g jahu
  • 100g halvaad 
  • 50-75g tuhksuhkrut (olenevalt sellest kui magus halvaa on, egiptusest pärit halvaale lisasin vaid 50g tuhksuhkrut)
  • 1 munakollane
  • 200g tükikesteks hakitud võid
  • näpuotsatäis soola
  • 1 spl rummi

Glasuur
  • 1 munavalge 
  • 1 spl rummi
  • 150g tuhksuhkrut


Kuidas valmis?
  1. Algne retsept nägi ette et puidust tainalauale peaks sõeluma jahu ja suhkru ja keskele lohku lööma munakollase ja lisama teised koostisained aga mina olen pisut laisk ja tegin sama kausis. 
  2. Sõtku tainas valmis.
  3. Kata tainapall puhta linase käterätiga ning aseta külma. 
  4. Kui tainas on täiesti külm, vormi pikk peenike rull. NB! Seda võib olla pisut keeruline teha. Võtsin tainast osade kaupa ja rullisin lühikesed peenikesed rullikesed näpuotstega õrnalt survet avaldades, nii jäi tainas ühte tükki. 
  5. Kui sul õnnestus vormida pikk ja peenike rull siis lõika see kangideks ja vormi kringlid. Kui tegid jupiti, tuleb ikkagi kringlid vormida.
  6. Aseta kringlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munavalge-tuhksuhkru-rummiglasuuriga ja küpseta 175 kraadi juures umbes 10 minutit.
  7. Võid ka eraldi küpsetada kringlikesed ja hiljem glasuurida, kui sa toorest muna ei karda!

NIPP: Mida magusam halvaa, seda vähem tuhksuhkrut tuleks lisada. Ning kui soovid mõnusalt pehmet glasuuri, mis kergelt vetruvaks jääkski, siis ära glasuuriga küpseta. 

SAAB KA SÄÄSTLIKUMALT: Asenda julgelt või küpsetusmargariiniga, kuid katsu mitte rummi välja jätta. Võid selle siiski soovi korral asendada mõne teise tugevamaitselise napsuga.

4 kommentaari:

  1. Jah, alkohol aurustub ja kui miskit ka alles jääb, siis on seda nii vähe, et ei juhtu sinuga ega su lapsega mitte midagi.
    Samamoodi kaob alkohol ära ka kastmetest, kuhu on pandud veini ja seda natukene hoogsalt keeda lastud.

    Pole veel keegi kastme või küpsetise pärast promilli puhunud. ;)

    Aga need kringlid tunduvad head.

    VastaKustuta
  2. Silx, need ongi head. Kui paar vandesõna võib tulla rullimise ajal kui tainas tahab pisut ära laguneda, aga pisut aega hiljem saate juba sõpradeks ja ahjust tulnuna olete juba abieluski :)

    VastaKustuta
  3. Need küpsis-kringlid tunduvad küll väga head olevat! Halvaa on minu lemmik. Ei tea, kui rumm asendada rummiekstraktiga, kas siis võiks samaväärne tulemus tulla? :)

    Glasuuriks võib ehk midagi hapukat teha, nt sidruni- või laimiglasuuri :) Kindlasti tahaks järgi proovida.

    VastaKustuta
  4. suslik, soovitan rummi siiski mitte ekstraktiga asendada, võib tulla pisut vänge ning rummiglasuur sobis siia tegelikult väga hästi. kui siis vōid rummi asendada mōne teise alkoholi nt brändi vōi likööriga.

    VastaKustuta