25. aprill 2012

Suvikõrvitsa carbonara

See retsept on pärit "Jamie kodus" raamatust ja tegemist on mõnusalt kerge aga väga toitva söögiga. Tegin retsepti pisut lahjemaks ning vähendasin pisut ka suvikõrvitsa kogust (Raido siiski arvas, et seda on ikkagi palju. Noh, ma ei nõustunud). Ja roog sai võrratu! Võrratu ma ütlen! Kuna kogused olid kirjas neljale aga me sööme seda 3ndat päeva järjest, siis minu arvates on need kogused pigem 6-le!



Mis sisse läks?
  • meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
  • 2 suuremat suvikõrvitsat (Jamie originaalretsept ütles 6 keskmist...)
  • 500g penne pastat
  • 4 munarebu ehk munakollast
  • 100ml vahukoort, mille võib asendada (küll maitset ohverdades) kohvikoorega või siis Keiju kaerakoorega (siis maitse jääb üsnagi sama)
  • 2 suurt peotäit värskelt riivitud parmesani (kodus oli kilo tavalist riivjuustu, ohverdasin maitset jällegi aga siiski sai väga mõnus!)
  • 12 paksu viilu pancettat (hah, leiad sa seda nii kergelt väljastpoolt Tallinnat?) või läbikasvanud suitsupeekonit (mina üldse kasutasin Nuustaku notsu Taadu suitsusinki, selline keeduliha kerge suitsumaitsega...)
  • väike kimp värsket tüümiani (ainult kuivatatud on mul kodus, seega jääb 3 tl!)
Kuidas valmis?
  1. Aja suur potitäis soolaga maitsestatud vett keema.
  2. Poolita suvikõrvitsad pikuti, suuremad lõika neljaks. Kui keskmine osa on pehme ja seemnetega, eemalda see ja viska ära ning lõika see umbes penne'de suurusteks tükkideks. 
  3. Kui vesi keeb, viska penne sinna keema ja keeda pakendil toodud juhiste järgi.
  4. Tõsta munarebud kaussi (valgeid kasuta õhulises vale-kohupiimakoogis), lisa koor ja pool juustust. Klopi kahvliga lahti. Maitsesta kergelt ja pane kõrvale. 
  5. Aja pann kuumaks ja prae seal pancettat või peekonit, kuni see on tumepruun ja krõbe. Lisa suvikõrvitsaviilud ja kaks suurt näputäit musta pipart (jah! ma panin isegi pisut rohkem, et ikka kaloreid põletada!), lisa tüümian ja prae kuni suvikõrvits hakkab kergelt kuldseks muutuma ja on veidi pehmenenud.
  6. Kui makaronid on keenud, kurna need aga jäta pisut keeduvett alles potti (umbes 1 keskmine kulbitäis  ehk 6 spl), lisa sinna suvikõrvitsa peekonisegu. Seejärel võta pott tulelt ära ja lisa koore-munasegu ning sega ruttu. Ära potti enam tulele pane, muidu hakkab muna hüübima.
  7. Serveeri kohe ja raputa veel ülejäänud juust kõigile portsjonitele peale.
NIPP: Suures potis on lihtsam segada, seetõttu segangi kogu kraami seal kokku. Kui soovid lahjemat toitu, asenda julgelt vahukoor kohvikoore või Keiju kaerakoorega, peekon mõne talusingiga ning ekstra toredaks rasvapõletuseks ära pipraga koonerda. Päris mõnusa maitse annab ka 1/4 tl kaneeli. 

SAAB KA SÄÄSTLIKUMALT: Muidugi saab! Vahukoor, nagu öeldud, võib saada asendatud ka tegelikult piimaga, siis peaks seda aga segama 1 tl jahuga hästi läbi. Parmesan asenda tavalise juustuga ja vähenda soovi korral kogust poole võrra (kes see ikka priiskab siis juustuga!) ning suitsupeekoni asemel võid ka võtta mõne soodsama kilohinnaga läbikasvanud lihatüki ja sealt ise pisikesed-õhukesed tükid lõigata aga siis peaksid kindlasti nende küpsemisaega pikendama. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar