Sacheri tort (saks. Sacher-Torte) on traditsiooniline Viini šokolaadikook, kus on kiht aprikoosikeedist ning šokolaadiglasuur. Vürst Klemens Wenzel von Metternichi peakokk Franz Sacher töötas selle koogi välja aastal 1832.1
Tema poeg Eduard Sacher otsustas lisada koogile kihi aprikoosimoosi ning šokolaadiglasuuri, õpingute ajal õukonna kondiitri Demeli juures. Aastal 1876 Eduard Sacher asutas Viini Hotel Sacheri ja Sacher-restorani.
Originaalkooki võib saada ainult Viini ja Salzburgi Hotel Sacherist, Innsbrucki ja Grazi Café Sacherist, Bolzano Sacher Shopist ja Viini lennujaama tax-free-alalt.
Õige Sacher on üsna kuiva tekstuuriga, kuid mulle meeldivad pigem mahlasemad tordid. Tordipõhja tegemisel kasutasin veidike kohendatud retsepti, millele lisasin omalt poolt kreemise täidise.
Mis sisse läks?
Taigen:
5 muna
150 g tumedat küpsetus-šokolaadi (Fazer)
2 ½ dl nisujahu
1 spl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
200 g võid
2 dl fariinsuhkrut
5 muna
150 g tumedat küpsetus-šokolaadi (Fazer)
2 ½ dl nisujahu
1 spl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
200 g võid
2 dl fariinsuhkrut
Niisutamiseks:
2 dl vaniljepiima (piim+0,5 tl vaniljesuhkrut)
2 dl vaniljepiima (piim+0,5 tl vaniljesuhkrut)
Kreemine šokolaaditäidis:
-1 tl sidrunimahla
-200 g margariini
-umbes 2 dl tuhksuhkrut
-2 munakollast
-50 g küpsetus-šokolaadi
-1 tl sidrunimahla
-200 g margariini
-umbes 2 dl tuhksuhkrut
-2 munakollast
-50 g küpsetus-šokolaadi
Aprikoosi-täidis:
-umbes 230 g aprikoosimoosi või
püreestatud aprikoose
Aprikoosi-kate pealmisele kihile ja külgedele:
-½ prk (u 230 g) aprikoosikeedist
-1 tl sidrunimahla
püreestatud aprikoose
Aprikoosi-kate pealmisele kihile ja külgedele:
-½ prk (u 230 g) aprikoosikeedist
-1 tl sidrunimahla
Glasuur:
-umbes 1 dl vahukoort
-340 g küpsetus-šokolaadi
-umbes 1 dl vahukoort
-340 g küpsetus-šokolaadi
Kuidas valmistada?
1. Tordipõhja valmistamine:
Määri lahtikäiv koogivorm (läbimõõt ca 24 cm) rasvainega.
Eralda munakollased munavalgetest.
Sulata šokolaad mikrolaineahjus madalal kuumusel, segades vahel.
Sega omavahel nisujahu, vanillisuhkur, küpsetuspulber ja sool.
Mikserda või ja suhkur vahuks. Mikserda ükshaaval hulka munakollased.
Lisa šokolaadisula jupikaupa taignasse, samal ajal kergelt vahustades. Lisa taignasse kuivained.
Vahusta munavalged vahuks. Lisa munavalgevaht taignale kergelt vahustades. Kalla taigen vormi.
Küpseta 175-kraadi juures ahju allosas 40-50 minutit. Kaitse kooki vajaduse korral fooliumiga, et vältida pinna kõrbemist. Lase koogil jahtuda ja lõika see kolmeks osaks. Põhja võib aegsasti valmis teha ja seejärel külmutada sügavkülmas.
Sega omavahel nisujahu, vanillisuhkur, küpsetuspulber ja sool.
Mikserda või ja suhkur vahuks. Mikserda ükshaaval hulka munakollased.
Lisa šokolaadisula jupikaupa taignasse, samal ajal kergelt vahustades. Lisa taignasse kuivained.
Vahusta munavalged vahuks. Lisa munavalgevaht taignale kergelt vahustades. Kalla taigen vormi.
Küpseta 175-kraadi juures ahju allosas 40-50 minutit. Kaitse kooki vajaduse korral fooliumiga, et vältida pinna kõrbemist. Lase koogil jahtuda ja lõika see kolmeks osaks. Põhja võib aegsasti valmis teha ja seejärel külmutada sügavkülmas.
2. Kreemise täidise valmistamine:
Sulata täidise jaoks šokolaad veevannil või mikrolaineahjus. Vahusta
rasv ja suhkur miksri abil kohevaks, lisa segule munakollane ja seejärel
jahtunud šokolaadi-sula.
3.Täidiste lisamine:
Niisuta põhi vaniljepiimaga. Kanna esimesele kihile aprikoosimoos,
seejärel niisuta teist kihti piimaga ja aseta see esimese peale. Lisa
teisele kihile täidis, mille peale lisa õrn kiht moosi. Tõsta peale
viimane kiht, niisuta vaniljepiimaga. Tasanda koogiservad spaatli abil
4. Aprikoosi-katte valmistamine:
Keeda aprikoosimoosi sidrunimahlas hetke, selle segu abil saad tasase pinna
koogile. Moos võib sisaldada teatud määral väiksed tükikesi, nii et soovi
korral võid panna moosi väikesesse nõusse ja püreerida saumiksriga seda
enne keetmist. Määri aprikoosisegu koogi pealmisele kihile ja äärtele. Pane kook glasuuri
ettevalmistamise ajaks külmikusse- nii tardub pind sobivalt.
5. Glasuuri ettevalmistamine:
Valmista glasuur veevannil või mikrolaineahjus. Aseta tükeldatud
šokolaad ja vahukoor sobivasse anumasse ja sega hoolsalt kuumutamise
ajal. Ole ettevaatlik, et veevanni vesi (aur) ei sattuks segu sisse,
sest võib šokolaad muutuda tükiliseks. Kui segu tundub liiga paks, lisa
sellele koort. Aseta glasuur kohe koogile.
6. Kaunistamine: Aseta tort koogirestile, et üleliigne
glasuur saaks sealt valguda läbi. Tasanda pind kiiresti laiemat nuga või spaatlit kasutades. Aseta kook külmkappi. Kaunista tort
enda maitse järgi. Külgedele võib lisada pähklipuru või kookoshelbeid,
peale puuvilju, vahukoort jms.
NIPP: Tordi kergemaks transpordiks lõika paksust papist lahtikäiva koogivormi põhjaga samades mõõtmetes sabloon. Kata see fooliumiga ning alusta tordi valmistamist.
NIPP: Tordi kergemaks transpordiks lõika paksust papist lahtikäiva koogivormi põhjaga samades mõõtmetes sabloon. Kata see fooliumiga ning alusta tordi valmistamist.
Gutten Appetit! |
mmmm...nii ahvatlev näeb välja, et kohutav magusaisu tekkis kohe :)
VastaKustutaSee tort on muide suurepärane magusaisu kustutaja :) Tasub proovida...;)
VastaKustuta