24. mai 2012

Šokolaaditort


Sacheri tort (saks. Sacher-Torte) on traditsiooniline Viini šokolaadikook, kus on kiht aprikoosikeedist ning šokolaadiglasuur. Vürst Klemens Wenzel von Metternichi peakokk Franz Sacher töötas selle koogi välja aastal 1832.1
Tema poeg Eduard Sacher otsustas lisada koogile kihi aprikoosimoosi ning šokolaadiglasuuri, õpingute ajal õukonna kondiitri  Demeli juures. Aastal 1876 Eduard Sacher asutas Viini Hotel Sacheri ja Sacher-restorani.
Originaalkooki võib saada ainult Viini ja Salzburgi Hotel Sacherist, Innsbrucki ja Grazi Café Sacherist, Bolzano Sacher Shopist ja Viini lennujaama tax-free-alalt.
Õige Sacher on üsna kuiva tekstuuriga, kuid mulle meeldivad pigem mahlasemad tordid. Tordipõhja tegemisel kasutasin veidike kohendatud retsepti, millele lisasin omalt poolt kreemise täidise. 

Mis sisse läks?

Taigen:
5 muna
150 g tumedat küpsetus-šokolaadi (Fazer)
2 ½ dl nisujahu
1 spl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
200 g võid
2 dl fariinsuhkrut 
Niisutamiseks:
2 dl vaniljepiima (piim+0,5 tl vaniljesuhkrut)
Kreemine šokolaaditäidis:
-1 tl sidrunimahla
-200 g margariini
-umbes 2 dl tuhksuhkrut
-2 munakollast
-50 g küpsetus-šokolaadi
Aprikoosi-täidis:
-umbes 230 g aprikoosimoosi või
püreestatud aprikoose
Aprikoosi-kate pealmisele kihile ja külgedele:
-½ prk (u 230 g) aprikoosikeedist
-1 tl sidrunimahla
Glasuur:
-umbes 1 dl vahukoort
-340 g küpsetus-šokolaadi 

 Kuidas valmistada? 

1. Tordipõhja valmistamine:
Määri lahtikäiv koogivorm (läbimõõt ca 24 cm) rasvainega.
Eralda munakollased munavalgetest.
Sulata šokolaad mikrolaineahjus madalal kuumusel, segades vahel.
Sega omavahel nisujahu, vanillisuhkur, küpsetuspulber ja sool.
Mikserda või ja suhkur vahuks. Mikserda ükshaaval hulka munakollased.
Lisa šokolaadisula  jupikaupa taignasse, samal ajal kergelt vahustades. Lisa taignasse kuivained.
Vahusta munavalged vahuks. Lisa munavalgevaht taignale kergelt vahustades. Kalla taigen vormi.
Küpseta 175-kraadi juures ahju allosas 40-50 minutit. Kaitse kooki vajaduse korral fooliumiga, et vältida pinna kõrbemist. Lase koogil jahtuda ja lõika see kolmeks osaks. Põhja võib aegsasti valmis  teha ja seejärel  külmutada sügavkülmas.
2. Kreemise täidise valmistamine: 
Sulata täidise jaoks šokolaad veevannil või mikrolaineahjus. Vahusta rasv ja suhkur miksri abil kohevaks, lisa segule munakollane ja seejärel jahtunud šokolaadi-sula.
3.Täidiste lisamine: 
Niisuta põhi vaniljepiimaga. Kanna esimesele kihile aprikoosimoos, seejärel niisuta teist kihti piimaga ja aseta see esimese peale. Lisa teisele kihile täidis, mille peale lisa õrn kiht moosi. Tõsta peale viimane kiht, niisuta vaniljepiimaga. Tasanda koogiservad spaatli abil
4. Aprikoosi-katte valmistamine:
Keeda aprikoosimoosi sidrunimahlas hetke, selle segu abil saad tasase pinna koogile. Moos võib sisaldada teatud määral väiksed tükikesi, nii et soovi korral võid panna moosi väikesesse nõusse ja püreerida saumiksriga seda enne keetmist. Määri aprikoosisegu koogi pealmisele kihile ja äärtele. Pane kook glasuuri ettevalmistamise ajaks külmikusse- nii tardub pind sobivalt.
5. Glasuuri ettevalmistamine:
Valmista glasuur veevannil või mikrolaineahjus. Aseta tükeldatud šokolaad ja vahukoor sobivasse anumasse ja sega hoolsalt kuumutamise ajal. Ole ettevaatlik, et veevanni vesi (aur) ei sattuks segu sisse, sest võib šokolaad muutuda tükiliseks. Kui segu tundub liiga paks, lisa sellele koort. Aseta glasuur kohe koogile.
6. Kaunistamine: Aseta tort koogirestile, et üleliigne glasuur saaks sealt valguda läbi.  Tasanda pind kiiresti laiemat nuga või spaatlit kasutades. Aseta kook külmkappi. Kaunista tort enda maitse järgi. Külgedele võib lisada pähklipuru või kookoshelbeid, peale puuvilju, vahukoort jms. 

NIPP: Tordi kergemaks transpordiks lõika paksust papist lahtikäiva koogivormi põhjaga samades mõõtmetes sabloon. Kata see fooliumiga ning alusta tordi valmistamist.
Gutten Appetit!


 

2 kommentaari:

  1. mmmm...nii ahvatlev näeb välja, et kohutav magusaisu tekkis kohe :)

    VastaKustuta
  2. See tort on muide suurepärane magusaisu kustutaja :) Tasub proovida...;)

    VastaKustuta