Crème brûléest ehk brüleekreemist on viimasel ajal saanud
meie tutvusringkonnas suur soosik. Ka üsna traditsioonilist toitu armastav
vanem generatsioon ei saa üle ega ümber brüleekreemist. Külalistele olen sageli
pakkunud poest ostetud brüleekreemi, mistõttu on kogunenud arvestatav hulk
klaasvorme. Arvatavasti kannatavad need vormid ka kõrgemaid temperatuure, kuid
esialgu otsustasin siiski katsetada mõnda sellist retsepti, kus crème brûléed
ahjus ei küpsetata. Olgu öeldud, et magustoidu valmistamine on imelihtne.
Mida läheb vaja?
Brüleekreem:
6 munakollast
5,5 dl 35%list rõõska koort
1 vanillikaun
75 gr suhkrut
20 g karamelliseeritud suhkrut
20 g karamelliseeritud suhkrut
1 dl mahla
1/2 dl suhkrut
2 spl sidrunilikööri (Cuarenta Y Tres, Cointreau või Triple
Sec)
1 dl vaarikaid
1 dl maasikaid
Kuidas valmistatakse?
1. Alusta marjakastme tegemisest. Keeda vedelik ja suhkur
kastrulis. Lisa liköör ja vala leem tükeldatud marjadele. Kata marjad kilega ja
jäta külmkappi tõmbama. .
2. Eralda munakollased ja
munavalged, esimesed klopi suhkruga vahule, teistest valmista hiljem beseesid.
3. Pane rõõsk koor potti ning lõika vanillikaun pikuti pooleks. Kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni ja eemalda pott pliidilt.
3. Pane rõõsk koor potti ning lõika vanillikaun pikuti pooleks. Kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni ja eemalda pott pliidilt.
4. Kalla kuumutatud koor
eelnevalt vahustatud munakollaste hulka ning sega hoogsasti.
Pane pott keskmisele tulele ja kuumuta pidevalt puulusikaga segades, kuni kreem on 83-kraadine (siin tuleb abiks termomeeter). Pidevalt segades väldid kreemi põhja kõrvetamist.
5. Kurna kreem läbi sõela ja jaota vormidesse. Lase kreemidel jahtuda ja hoia võimalusel 12 tundi külmikapis
Pane pott keskmisele tulele ja kuumuta pidevalt puulusikaga segades, kuni kreem on 83-kraadine (siin tuleb abiks termomeeter). Pidevalt segades väldid kreemi põhja kõrvetamist.
5. Kurna kreem läbi sõela ja jaota vormidesse. Lase kreemidel jahtuda ja hoia võimalusel 12 tundi külmikapis
6. Umbes 10 minutit enne serveerimist puista igale vormile õhuke kiht karamellsuhkrut. Kõrveta suhkur leeklambi abil või küpseta suhkrukihti hetke ahjus grilli all. Serveeri puding sellisena või paku lisaks marineeritud marjalisandit.
Originaalretsept: Richardson,
Ferrier, and Alan Donaldson. Edinburgh on a Plate. Edinburgh: BW, 2000. Print.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar