18. juuni 2012

Küpsetamata brüleekreem



Crème brûléest ehk brüleekreemist on viimasel ajal saanud meie tutvusringkonnas suur soosik. Ka üsna traditsioonilist toitu armastav vanem generatsioon ei saa üle ega ümber brüleekreemist. Külalistele olen sageli pakkunud poest ostetud brüleekreemi, mistõttu on kogunenud arvestatav hulk klaasvorme. Arvatavasti kannatavad need vormid ka kõrgemaid temperatuure, kuid esialgu otsustasin siiski katsetada mõnda sellist retsepti, kus crème brûléed ahjus ei küpsetata. Olgu öeldud, et magustoidu valmistamine on imelihtne.

Mida läheb vaja?
Brüleekreem:
6 munakollast
5,5 dl 35%list rõõska koort
1 vanillikaun
75 gr suhkrut
20 g karamelliseeritud suhkrut

1 dl mahla
1/2 dl suhkrut
2 spl sidrunilikööri (Cuarenta Y Tres, Cointreau või Triple Sec)
1 dl vaarikaid
1 dl maasikaid

Kuidas valmistatakse?
1. Alusta marjakastme tegemisest. Keeda vedelik ja suhkur kastrulis. Lisa liköör ja vala leem tükeldatud marjadele. Kata marjad kilega ja jäta külmkappi tõmbama. .
2. Eralda munakollased ja munavalged, esimesed klopi suhkruga vahule, teistest valmista hiljem beseesid.
3. Pane rõõsk koor potti ning lõika vanillikaun pikuti pooleks. Kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni ja eemalda pott pliidilt.  

4. Kalla kuumutatud koor eelnevalt vahustatud munakollaste hulka ning sega hoogsasti.
Pane pott keskmisele tulele ja kuumuta pidevalt puulusikaga segades, kuni kreem on 83-kraadine (siin tuleb abiks termomeeter). Pidevalt segades väldid kreemi põhja kõrvetamist.
5. Kurna kreem läbi sõela ja jaota vormidesse. Lase kreemidel jahtuda ja hoia võimalusel 12 tundi külmikapis 

6. Umbes 10 minutit  enne serveerimist puista igale vormile õhuke kiht karamellsuhkrut. Kõrveta suhkur leeklambi abil või küpseta suhkrukihti hetke ahjus grilli all. Serveeri puding sellisena või paku lisaks marineeritud marjalisandit.



Originaalretsept:  Richardson, Ferrier, and Alan Donaldson. Edinburgh on a Plate. Edinburgh: BW, 2000. Print.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar