15. juuni 2012

Rabarbrikalja jaaniks!

Rabarber on üks varasematest oma aia viljadest, mida tasuks maksimaalselt ära kasutada kuni teda veel jagub. Jah. Seda ma ütlen PÄRAST 20 liitri kerge rabarbrisiirupi keetmist, 5 liitri rabarbrikalja keetmist, rabarbri-pirnivahu ja rabarbri-kohupiima koogi söömist. Kuhu veel seda surada? Näiteks SIIN pakub maaleht mitmeid variante. Uurige!

Nüüd aga retsepti juurde. See on pärit sellekuisest ehk juunikuu Oma Maitsest.



Mis sisse läks?
  • 750g rabarberit
  • 4 l vett
  • 2 klaasi suhkrut (kui tahad lahjat tulemust, kui ikka mõnusat ja õrnalt magusat, peaks suhkrut panema kindlasti topelt kui mitte kolmekordselt!)
  • 1 keskmine või pool suurt sidrunit (kui tahad mõrkjat maitset, asenda sidrun laimiga)
  • 1-2 kaneelikoort
  • peotäis mustsõstralehti
  • 15g pärmi
  • paar rosinat
Kuidas valmis?
  1. Pese ja tükelda rabarbrid paarisentimeetristeks juppideks. 
  2. Pane juurde mustsõstralehed, kaneel, suhkur ja vesi ja aja keema, sega kuni suhkur lahustub. 
  3. Võta pott tulelt ja lase joogil jahtuda toatemperatuurini. 
  4. Lisa viilutatud sidrun/laim, kui kasutad laimi, siis tuleks seda mõnusa survega, tervena muidugi, vastu lauapinda-lõikelauda muljuda, et mahlad tuleksid ilusasti lahti. 
  5. Samuti murenda sisse pärm ja sega kuni selle lahustumiseni. 
  6. Võid hoida segu kuni 24h toatemperatuuril. Aga ettevaatust, pärm hakkab käima. Parem aseta nõu kuskile kandikule või kraanikausi kõrvale, et igaks juhuks, kui peaks ööga üle käima, siis vähemalt ei ole hommikul uputust!
  7. Eemalda sidrun/laim ja kurna segu korgiga suletavatesse pudelitesse, pane igasse pudelisse 1-2 rosinat.
  8. Lase segul käärida, ta peaks valminud olema umbes nädala pärast. Joogi valmimisest annavad märku pinnale tõusnud rosinad. NB! 1,5 liitrises pudelis ei tõusegi rosinad pinnale, sest nad on liiga suure surve all, ava selline pudel nädala pärast väga ettevaatlikult!
  9. Ära lase segul liiga kaua käia, muidu muutub see plahvatusohtlikuks. 
Head jooki!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar