4. september 2012

Lõhesalat


Mida läheb vaja?
- u 100 g  ahjus valminud lõhet
- 75 g jääsalatit
- 1 suur pihvtomat
- veerand laimi või sidrunit
- pool porgandit
- 1 spl sojakastet
- keedetud muna
- 1 tl värsket tilli

Kuidas valmis?
1. Pese salatilehed ja rebi need pisut väiksemaks, aseta taldrikule. Pigista peale sidrunimahla.
2. Koori tomat ringiratast ja keeruta sellest tomatiroos kaunistuse tarbeks. Ülejäänud tomat haki paladeks ja aseta salatilehtede peale.
3. Vala peale sojakaste ja sega.
4. Pudista eelnevalt ahjus valmistatud lõhe ning riivitud porgand eelmise kihi peale.
5. Kõige ülemisele kihile aseta  keedetud muna, tomatiroos ja värske till.

Lõhe valmistamisest. Igal kokal on oma nipp lõhe valmistamiseks ahjus, mina kasutan järgnevat strateegiat: toore lõhe pritsin sidrunimahlaga üle, seejärel maitsestan Meira kalamaitseainega  ning katan kogu kala sibularatastega, kõige lõpuks määrin kala maitsestamata jogurtiga kokku ning asetan 180-200 C juures umbes 40 min. ahju. Sibularõngad annavad kalale mõnusalt hapuka maitse, hiljem saab neid kasutada ka salatis ja supis. (Lõhedest eelistan alati ilma rasvase kõhuosata ja luudeta kalasorti).

NIPP: Kui oled perele valmistanud ühe suure lõhe, aga seda jääb veidike üle, ega ei oska sellega midagi peale hakata, siis soovitan järgmisel päeval teha lõhesuppi. Vali lemmik köögiviljasegu (nt. brokoli, porgand, lillkapsas), haki juurde kartulikuubikud ja lase liitris piimas neil mõnusasti podiseda. Lõpus lisa kala ja 1-2 puljongikuubikut ning till ja ülimaitsev lõhesupp ongi valmis. Ja piima võib ka kenasti koorega asendada, siis on tulemus veelgi kreemisem.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar