3. veebruar 2013

Gruusia kook kreeka pähklite ja rosinatega


See kook on üks Gruusia traditsioonilistest kookidest nimega "Nigvzis torti". Koosneb ta peamiselt pähklitest, rosinatest ja suhkrust. Olles korra seda proovinud jahtisin retsepti kaua-kaua. Ja kätte ta saingi!

Tainas on pealt mõnusalt krõbe ning seest võrratult pehme ja mahlane ja see siirup mis peale valada tuleb.. mmm! Esialgu võib tunduda see valmistuskäik keeruline, aga tegelikkuses läheb palju lihtsamini ja kiiremini. Tainas on väga kergelt käsitletav, täidis kergelt kokku pandav ja kaste pliidile podisema - ja valmis ongi. Meespere sõi ja kiitis ja kurtis nuumamise üle. Aga maitse oli tõesti võrratu!

Taigna ja rosinate eest hoolitsemine võiks jääda eelnevasse päeva, et järgmisel päeval läheks kõik kiirelt ja ladusalt.
10-12 tk. 

Vaja on:

Põhi:
  • 225g võid
  • 110g + 110g suhkrut
  • 250ml maitsestamata jogurtit või keefirit
  • 450g jahu
  • 100 ml valge viinamarja mahla või erilise maitse jaoks punast veini
Täidis:
  • 170g kreeka pähkleid (hea oleks, kui on kooritud, kui mitte - ei ole ka midagi katki)
  • 170g rosinaid
  • 100g suhkrut
  • 1tl kaneeli või vürtsikama maitse jaoks piparkoogimaitseainet
Kuidas valmis: 
  1. Sega kausis kokku pehme või ja 110g suhkrut. Sega juurde jogurt või keefir ning lisa jahu. 
  2. Sega korralikult läbi, vormi palliks ja pista kilesse mähitult külmkappi. 
  3. Lase taignal külmkapis külmetuda vähemalt 6 tundi või veel parem - üleöö!
  4. Vala rosinad üle veega ja jäta nad samuti üleöö paisuma (kui soovid, võid teha ka nii, nagu algupärane variant ette nägi: koogi valmistamise päeval auruta rosinaid kuni need muutuvad priskeks). 
  5. Kuumuta ahi 175 kraadini. Vala kreeka pähklid ahjupannile ja rösti neid ahjus umbes 10 minutit. Võta pann välja ja lase pähklitel jahtuda. 
  6. Jahvata pähklid peeneks (kohviveskis) või purusta nad suure kokanoaga ja haki peeneks. Võid paar pähklit ka suuremaks jätta, on mõnusad krõmpsud hamba all. 
  7. Kurna rosinad, sega hulka täidise suhkur, kaneel või piparkoogimaitseaine ja jahvatatud pähklid. 
  8. Jaga tainas 4-ks osaks (tuleb suur kook, umbes 24-26cm. Kui soovid kahte väiksemat, siis jaga tainas 8-ks), hoides kasutamata tainast külmikus. 
  9. Rulli jahusel laual taignaplaat ühe koogi jaoks 24-26cm laiaks või kui teed 2 tükki, siis umbes 16cm laiaks. Pane plaat küpsetuspaberile ja täida ühe koogi jaoks 1/3 täidisest, jättes äärde pisut tühja ruumi, et saaks ääred kokku panna. 
  10. Tee sama ka järgneva nelja taignatükiga, kattes kõige viimasega koogi. Tee koogi peale noaga 5 pikka sisselõiget ja näpi, vormi või rulli ääred kokku. 
  11. Küpseta 175 kraadises ahjus 50 minutit.
  12. Samal ajal võid panna siirupi keema: pane valge viinamarja mahl või punane vein keema, keskmisel tulel. Lisa 110g suhkrut ja lahusta see. Lase mahlal või veinil keeda umbes 10 minutit kuni moodustub siirup. 
  13. Kui kook on ahjust välja võetud, lase tal veerand tundi jahtuda ning vala siis sisselõigetest sisse siirupit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar